دکتر عباس شفیعی، پدر داروسازی نوین ایران چشم از جهان فروبست

دکتر عباس شفیعی، داروساز و استاد برجسته دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران پس از طی یک دوره بیماری دارفانی را وداع گفت.
عباس شفیعی رئیس سابق دانشکده داروسازی، رئیس مرکز تحقیقات علوم دارویی واز چهره های ماندگار علم پزشکی ایران بود که او را به عنوان پدر داروسازی نوین ایران هم می شناسند. ایشان جز صد دانشمند برترجهان شناخته می شدند و نقش بسیار زیادی در شکل گیری وایجاد دوره های دکترای تخصصی رشته داروسازی در دانشگاه تهران داشت. استاد شفیعی حدود یک ماه پیش براثر سکته مغزی به حالت کما رفتند و علی رغم تلاش پزشکان در روز چهارشنبه 26/3/95 از دنیا رفت.
عباس شفیعی در ۳ مهر سال ۱۳۱۶ به دنیا آمد. دوره دبیرستان را در دبیرستان‌های بدر و دارالفنون گذراند و در سال ۱۳۳۶ وارد دانشکده داروسازی دانشگاه تهران شد. در سال ۱۳۴۱ دکتری عمومی داروسازی را دریافت کرد. برای تحصیلات تکمیلی به امریکا رفت و فوق‌لیسانس شیمی و دکترای تخصصی علوم دارویی را در دانشگاه کلمبیا اخذ نمود و در سال ۱۳۴۷ از دانشگاه شیکاگو فوق دکتری شیمی گرفت. او توانست در همان سال بالاترین نمره پایان‌نامه در آمریکای شمالی را کسب کند. او علی رغم پیشنهاد های زیادی که برای ماندن داشت بعد از تحصیلات به ایران بازگشت و در سال ۱۳۴۹ در دانشکده داروسازی دانشگاه تهران استخدام شد و به تدریس و پژوهش مشغول شد.
در دوران جنگ عراق و ایران، پس از شروع حملات شیمیایی عراق، او به مطالعه و آزمایش بر روی این گازهای شیمیایی و راه خنثی سازی آن‌ها پرداخت.
✔️ او موفق به دریافت جوایز و عناوین علمی متعددی گشته است که از آن جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
برنده جایزه اول طرح‌های تحقیقاتی از وزارت فرهنگ و آموزش عالی در چند سال متوالی
مدال درجه دوم تحقیق ۱۳۵۶
نشان درجه دوم فرهنگ ۱۳۵۶
برنده جایزه اول تحقیقات ۱۳۶۶
استاد نمونه دانشگاه تهران ۱۳۶۸
داروساز برجسته و نمونه ۱۳۶۸
برنده جایزه اول بهترین مقاله در کنگره شیمی دانشگاه شهید بهشتی ۱۳۶۹
برنده جایزه استاد نمونه دانشگاه علوم پزشکی سال ۱۳۷۲
شیمی‌دان برجسته سال ۱۳۷۴
دریافت لوح تقدیر جمهوری اسلامی ایران برای تألیف کتاب کروماتوگرافی و طیف‌سنجی
برنده جایزه اول کتاب سال ۷۴ برای کتاب کروماتوگرافی و طیف‌سنجی از وزارت ارشاد اسلامی و کتاب
برگزیده معاونت پژوهشی وزارت بهداشت درمان آموزش پزشکی
برنده جایزه اول جشنواره رازی سال ۱۳۷۶
دریافت دکترای افتخاری علوم از دانشگاه کلمبو – سریلانکا سال ۱۹۹۸
مشاور سازمان بهداشت جهانی در کنوانسیون منع استفاده از سلاحهای شیمیایی۲۰۰۴-۱۹۹۸
برنده جایزه کتاب برگزیده سال ۱۳۷۷ دانشگاه تهران شیمی دارویی کرول کلاس
نشان درجه دوم پژوهش ۱۳۷۸
برند جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران ۱۳۷۸ جهت ترجمه کتاب شیمی دارویی کرول کلاس
استاد نمونه سال ۱۳۸۱ از طرف انجمن متخصصین علوم دارویی ایران
انتخاب به‌عنوان پیشکسوت شیمی دارویی (از طرف وزارت بهداشت) ۱۳۸۴
برنده جایزه اول جشنواره رازی ۱۳۸۴
جایزه اول جشنواره رازی در علوم دارویی ۱۳۹۰
جایزه علامه طباطبایی بنیاد ملی نخبگان (به‌عنوان استاد و محقق برجسته) سال ۱۳۹۰
او همچنین به‌پاس زحمات و تلاش‌های علمی، در چهارمین دوره همایش چهره‌های ماندگار در سال ۱۳۸۳ به‌عنوان چهره ماندگار علم پزشکی انتخاب شد.
✔️تألیفات:
کروماتوگرافی و طیف‌سنجی، انتشارات دانشگاه تهران، ۱۳۷۳.
آنتی‌بیوتیک‌ها، انتشارات دانشگاه تهران، ۱۳۷۱.
آسم، مرکز نشر دانشگاهی، ۱۳۸۲.
مقدمه‌ای بر مکانیسم واکنش‌های شیمی آلی، انتشارات دانشگاه تهران، ۱۳۵۴.

دکتر شفیعی